Siringariu - Grădina de liliac de la Grădina Botanică din Chișinău Siringariu - Grădina de liliac de la Grădina Botanică din Chișinău
None

Siringariul

4 August 2021

Siringariul – grădina de liliac, este expusă pe versantul cu expoziţie nord-vest de pe malul drept al ultimului lac de la Grădina Botanică. 

Siringariul enumără cca 156 taxoni, se extinde pe un teren separat cu suprafaţa de cca 1 ha, mărginindu-se cu Expoziţia Vegetaţia Moldovei şi grădina alpină (Alpinariul).

Scopul principal al acestui proiect - reconstrucția ecologică și peisagistică a expoziției „SIRINGARIU” a Grădinii Botanice Naționale (Institutul) „Alexandru Ciubotaru”, distrusă de un dezastru natural în 20-21.04.2017.

Expoziția „SIRINGARIU” a fost restabilită cu suportul Ambasadei Austriei la Chișinău și Asociația Obștească „Progresul Dendrologic”.

Astfel în urma implementării:

- Au fost sădite noi plante pentru a le înlocui pe cele moarte și afectate. Gama de plante a fost mult îmbogățită.

- Suporturile metalice deteriorate pentru plantele, băncile și coșurile de gunoi au fost reparate sau înlocuite cu altele noi.

- Implementarea acestui proiect a urmat conceptul inițial de proiectare al „SIRINGARIU” și au fost adăugate la colecție niște taxoni noi de liane.

- A fost instalat un panou de informații cu câteva date generale despre expoziție și etichete cu numele științific, numele comun și țara natală a speciei pentru a oferi informații vizitatorilor.

- Angajații Grădinii Botanice Naționale (Institutul) „Alexandru Ciubotaru” au desfășurat toate activitățile agrotehnice planificate pentru a asigura o rată ridicată de supraviețuire a noilor taxoni.

Proiecte asemănătoare